De Stichting

Stichting Kindertuinen Bussum biedt kinderen uit Naarden & Bussum de mogelijkheid om onder begeleiding te tuinieren. Al meer dan 100 jaar.

Waarom?

De vrijwilligers van de Kindertuinen maken de kinderen graag deelgenoot van de wonderlijk mooie cyclus van het zaaien, groeien, oogsten en afsterven van planten. Waarom? Omdat de vrijwilligers het belangrijk vinden dat kinderen alles wat groeit en bloeit leren waarderen en respecteren. Daarom laten ze kinderen graag ervaren dat je de ingrediënten van je avondeten ook zelf kunt laten groeien.

De vrijwilligers leren de kinderen ook dat daar best veel voor nodig is. Tijd en aandacht. Een gezonde bodem en biologisch geteelde zaden. Goed gereedschap, een lekker zonnetje en wat regenwater op z’n tijd. Wormen en bijen. Verantwoordelijkheidsgevoel en doorzettingsvermogen. Met een fantastische beloning: eindeloos veel groente, kruiden en bloemen!

Wie?

Stichting Kindertuinen Bussum bestaat volledig uit vrijwilligers: zo’n 50 enthousiastelingen met groene vingers.

De tuinleiders Een groot deel daarvan is tuinleider. De tuinleiders begeleiden de kinderen tijdens de wekelijkse lessen en onderhouden de tuinen van de kinderen buiten de lessen om. Ze bereiden elke les voor, houden de ouders/verzorgers op de hoogte en genieten elk jaar weer van alles wat groeit en bloeit op de Kindertuinen.

Tuinleiders met nevenfuncties Veel tuinleiders hebben daarnaast nog nevenfuncties bij de Kindertuinen. Ze organiseren de inschrijving of de evenementen, bestellen de zaden, maken de binnenruimtes schoon, nemen foto’s en bedenken teksten, maken de balans op, zetten zich in voor nieuwe initiatieven, heten nieuwe vrijwilligers welkom, beheren de heemtuin of doen de administratie.

Technische ondersteuning Ook is er een team vrijwilligers dat onzichtbaar voor de kinderen opereert: de mensen van het technisch-, terrein- en materiaalbeheer. Zij repareren de schoffels, verven de naambordjes wit, slijpen de scharen, rijden de mest uit met de tractor, maaien de paden en snoeien de bomen.

Gedragscode Goed om te weten: alle vrijwilligers van de Kindertuinen hebben een Gedragscode ondertekend.

Het bestuur De kindertuinen hebben een vijfkoppig bestuur, bestaand uit voorzitter Cees Bouman, penningmeester Huib Steenbergen, secretaris Lida Stroomer en de algemeen bestuursleden Hadewych Nieuwe Weme en Maddie Waterman. Vragen? Schroom niet en neem contact op!

Nieuwe groene vingers welkom! Neem een kijkje bij de vacatures. En neem ook een kijkje in het Draaiboek voor nieuwe vrijwilligers.

Hoe?

Stichting Kindertuinen Bussum is een gezonde organisatie. Hoe krijgen we dat voor elkaar? Met de bijdragen van veel mensen.

De bijdrage van de kinderen

Het deelnamegeld bedraagt slechts € 40 voor een heel seizoen. Van dit geld kopen wij zaden, planten, gereedschap voor de kinderen en andere benodigdheden. Mocht dit bedrag te hoog zijn gezien de financiële situatie van bepaalde ouders/verzorgers, dan kunnen we de bijdrage reduceren of kwijtschelden.

De bijdrage van de vrijwilligers

Zo’n 50 vrijwilligers zetten zich belangeloos in voor de Kindertuinen in het algemeen en voor de deelnemende kinderen in het bijzonder. Een hoera voor alle vrijwilligers!

De bijdrage van de basisscholen

Docenten van de basisscholen van Bussum en Naarden brengen elk jaar in februari/maart de Kindertuinen onder de aandacht van de leerlingen en hun ouders/verzorgers.

De bijdragen van het publiek

De bezoekers van de jaarlijkse Pompoenendag in september genieten altijd zichtbaar van de Kindertuinen en investeren die dag daarom graag in pompoenen, zelfgemaakte taart, soep, jam en mooie boeketten. Voor de stichting is dit een prettige manier om financiële reserves op te bouwen voor de aankoop van zaden en het machinepark van de Kindertuinen. Wist je trouwens dat de stichting een ANBI status heeft?

Bijdragen van onze subsidiegever

Wij danken de Gemeente Gooise Meren voor haar bijdrage, zodat wij de huur van het terrein kunnen betalen.

Bijdragen van onze sponsoren

Ook bedanken wij een aantal particulieren en bedrijven voor hun bijdragen aan de Kindertuinen: Nico Spaans, Bart van de Griendt Bloembinderij, DBS Maaitechniek, de Specht, Kwekerij Spilt, Restaurant Faulk en Roger Catering.

Bijdragen van lokale initiatieven

We staan altijd open voor kennisuitwisseling en goede ideeën. Op dit moment praten wij bijvoorbeeld met Stichting Omgevingseducatie en met de Groene Ruijter.

De bijdrage van onze penningmeester

Huib maakt elk jaar een balans en een winst- en verliesrekening op. Na controle publiceren we de cijfers: