Goudsbloemen: eten, drinken en smeren

Goudsbloemen: eten, drinken en smeren

Je kunt ze in een vaas zetten. De bloemblaadjes over een salade strooien. Thee van maken. Rijst geel kleuren. Of maak geneeskrachtige olie van goudsbloemen! 

De bloemblaadjes hebben een mild-kruidige, wat peperige smaak. Haal ze los en gebruik ze als strooi-bloemetjes over kleine hapjes, een salade of warme gerechten. Kook bloemblaadjes mee en je soep, rijst of aardappels kleuren goudgeel.

Geneeskrachtig is de goudsbloem (Latijnse naam: calendula) ook. Als thee is het bloedzuiverend en pijn verlichtend. Neem een handvol bloemblaadjes en doe daar eerst koud water bij. Laat een half uur trekken. Giet er daarna kokend water overheen en laat nog eens vijf minuten trekken. Verwijder dan de bloemblaadjes met een fijne zeef en drinken maar. Drink geen goudsbloementhee tijdens je zwangerschap, want goudsbloem stimuleert weeën.

Of maak er samen met je kind calendula-olie van en profiteer van de desinfecterende werking. Goed bij insectenbeten, blaren, schaafwonden, rimpels, wratten, jeuk, puistjes, kloven, luieruitslag, psoriasis. Neem een goed afsluitbare glazen pot, leg daarin een bodempje goudsbloemen. Overgiet ze met een plantaardige olie (zonnebloemolie, amandelolie of babyolie) en laat de pot twee weken in de zon op je vensterbank staan. Draai elke dag de pot even ondersteboven en keer hem om, zodat de andere zijde licht kan vangen. Na twee weken filter je de olie met een kaasdoek. Giet hem over in een donkere pot of fles en bewaar hem in een kelder of donkere kast. De olie kun je gewoon zo smeren.  

Delen :

Over ons

Bij de kindertuinen krijg je een stukje grond, waar je van april tot en met september een uur per week onder begeleiding van tuinleid(st)ers groente gaat zaaien, telen en oogsten! Al meer dan 100 jaar Kindertuinen Bussum.